Alles wat je moet weten over meal preppen!
Wil je het wel eens proberen, dat meal preppen? Maar wat is het juist, hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de voordelen?
Wat is meal preppen?
Meal preppen, dat is één maal écht koken voor een hele week. Je last één dag per week in, waarbij je een tweetal uurtjes in de keuken staat, om tot vijf gerechten voor te bereiden voor de (werk)week die komt. Zondag is een klassieke ‘meal prep day’. De boodschappen heb je dan bijvoorbeeld al op zaterdag gedaan. Maar je kan het op eender welke dag doen die jou het beste past uiteraard.
Zie het als de huis-tuin-en-keuken versie van wat professionele chefs doen in restaurants: ‘mise-en-place’en’. En elke chef zal het beamen: een goede mise-en-place zorgt voor een goede service! En dus in jouw geval: een heerlijke week zonder (kook)zorgen.
En tijdens de (werk)week?
Op de weekdagen zelf heb je nog maar maximum een kwariertje werk in de keuken, en vaak is dat iets heel eenvoudig zoals iets opwarmen of in de oven schuiven. En toch staat er elke werkdag een vers bereide lekker maaltijd op tafel, zalig toch?
Hoe gaat zo’n meal prep in zijn werk?
Een meal prep duurt ongeveer twee uur. Wij bezorgen je daarvoor een heel uitgebreid en duidelijk stappenplan. Zo doe je voorbereidingen voor verschillende gerechten door elkaar. Efficiëntie is hier ‘key’. Zo kan je bijvoorbeeld saus voor twee gerechten tegelijkertijd maken. Bij de afwerking voeg je dan andere extra ingrediënten en kruiden toe, waardoor het een compleet verschillend gerecht wordt. Een voorbeeld: van een basistomaten-groentensaus maak je voor de ene dag een pastasaus en voor de andere dag chili con carne.
Minder afwas, wie wil dat nu niet?
Nog een treffend voorbeeld: Tijdens het koken heb je vaak een vergiet nodig. Als je elke dag apart kookt, belandt dat log ding telkens weer in de afwasmachine en dat neemt zoveel plaats in… Tijdens een meal prep gebruik je je vergiet verschillende keren. Gewoon snel even afspoelen en je kan weer verder. Hetzelfde geldt voor kookpotten en -pannen, kommetjes waar je gesneden groenten in doet, enz. Zo heb je ook weer een berg minder afwas. Wie wil dat nu niet?
Hoe zit het met de bewaartijd?
We maken steeds een volgorde op, waarin de gerechten het beste worden opgegeten, van dag 1 tot dag 5. Daar hou je best zo veel mogelijk rekening mee. Verder geven we ook het advies om een aantal voorbereide gerechten in te vriezen (zonder kwaliteitsverlies!). In je meal prep instructies staat ook steeds wanneer je iets terug moet ontdooien (de dag voordien uit de vriezer halen en in de koelkast zetten). Let er verder wel op dat je steeds producten koopt, die zo lang mogelijk bewaren. In de supermarkt liggen de producten die sneller zullen vervallen vooraan, dus grabbel steeds achteraan. Voor vlees en vis kan je het schema hieronder volgen, maar het hangt natuurlijk ook af van wanneer het product verwerkt en verpakt is, dus let steeds op de vermelde datum:
Vervalt het snelste:
- Kippengehakt
- Gehakt
- Kip
- Vis
- Varkensvlees
- Rundsvlees
Hoe bewaar je de voorbereide gerechten?
Zelf zijn we grote fan van de glazen voorraadpotjes van Ikea: je kan ze in de oven, koelkast of diepvries zetten, er bestaan heel wat verschillende afmetingen en hermetische of vacuüm deksels. En omdat ze van glas zijn, zijn ze ook nog eens veel ecologischer dan de plastieken varianten. Maar eender welke degelijke bewaardoosjes kunnen dienen. Of glazen bokalen van confituur, sausjes,… in verschillende formaten komen ook altijd goed van pas. Gooi ze dus nooit meer weg!
De boodschappenlijst
Bij elke meal prep vind je ook een handige en duidelijke boodschappenlijst. Die is opgesteld op basis van maaltijden voor twee personen. Alle ingrediënten staan per afdeling in de supermarkt opgelijst. Het richtbedrag voor die boodschappenlijst is 50-60 euro in totaal, bij de betere supermarkt, ervan uit gaande dat je enkele basisgrondstoffen waarschijnlijk al wel in huis hebt. Kijk altijd even goed na wat je al in huis hebt, voor je naar de supermarkt vertrekt, die kan je dan alvast aanvinken. Of uiteraard kan je je boodschappen ook online bestellen, nóg meer tijdsbesparing! Ingrediënten die je tijdens de meal prep nodig zal hebben, hebben we trouwens in vet gezet in de boodschappenlijst. Dan weet je wat je moet klaarnemen voor je aan de meal prep begint. De andere ingrediënten zal je tijdens de week nodig hebben om gerechten af te werken.
Wat als je iets niet lust of wil klaarmaken?
We stellen wekelijks een meal prep op voor vijf maaltijden, meestal een gerecht met vlees, één met gehakt, één met kip, één met vis en een vegetarisch gerecht. Is er iets bij dat je niet lust of wil je bijvoorbeeld maar vier gerechten klaarmaken? Geen probleem! We hebben in de ingrediëntenlijst en de meal prep telkens nummertjes toegevoegd, verwijzend naar het gerecht in het menu. Wil je dus een gerecht schrappen? Streep op je boodschappenlijst en meal prep alle items door waarbij het nummertje staat van het gerecht dat je niet wil klaarmaken. Let er wel op, als er meerdere nummers bij een item staan, moet je er rekening mee houden dat je het ingrediënt ook nog in een ander gerecht nodig hebt.
Voilà, nu weet je alles dat je moet weten over meal preppen. Laten we eraan beginnen!